13 mei. Wassen – Hospental

De buurman thuis is een Zwitser. Hij heeft me opmerkzaam gemaakt op de site van Swiss Mobility. Hier heb ik een route uitgezocht van Basel naar Chiasso aan de zuidkant van het Comomeer. En hier pak ik dus de etappes uit. Vandaag ging deze weer over bergweiden, bossen en mooie paden. Ook moest ik door een werkgebied. Maar de arbeiders wezen me vriendelijk op de alternatieve route. 

Bij de start kwam ik bij een klein museum. Hier kwam ik te weten dat het monument voor de held van de Filipijnen hier gemaakt is. Dit vanwege de mooie natuursteen. De oude baas was al volop aan het ruimen voor de seiziensopening. Weer een gezellige start:

   
      
  
Daar gaan we dan. De bergpaden op. Ik heb een omgevallen richtingaanwijzer niet gezien. En even ( hele klim) verder houd het pad op. Ik twijfel of ik door de spoortunnel moet. Maar een hevig zwaaiende treinmachinist liet merken dat dat niet de bedoeling kan zijn. Dan maar terug. 

En zo kom ik tegenliggers tegen die ik op de situatie kan duiden. En dan verder. Er komen maar geen treinen langs. Het blijkt dat afgelopen nacht twee goederen treinen elkaar hebben geraakt. Gelukkig alleen materiële schade. Maar de gotthardlijn ligt stil. 

En zo verder met prachtige uitzichten kom ik op de eindbestemming voor vandaag. 

   
  

Zeer oude brug 1548
  
De duivelsbrug.
  Dan terug met de boemel. Dit is er nog een waar je lekker buiten kunt hangen. Ook zie je het stenen brugje uit 1548. Van een afstand

   
 

Terug in het dorpje staan wat gestrande Nederlanders.  Een stel met een camper kan ik als een volleerde gids verwijzen naar een camping in de buurt. 

Net gekookt. En een portie voor morgen klaar gemaakt. 

  

De pas gaat juist vandaag open. Dus ik kan morgen jodelen op de Gotthardpas!!